Neden Sosyal Medya?

Hayatımızın bir çok alanında karşılaştığımız bu kavram et ve kemikten oluşan insan üzerinde ne gibi

izler bırakıyor? İnsan bu süreçten nasıl etkileniyor ve nasıl etkilenecek hemen gelin birlikte bakalım

Sosyal medyayı kullanım nedenleri bir çok farklı şekilde sıralanabilir. Bunlar işini sosyal medyaya taşımak, daha çok etkileşim almayı hedeflemek, bir hayır işi için belli bir oranda yardım toplamak, Belli bir kesime sesini duyurmak. Bir diğeri ise genel olarak sosyal medya uygulamalarının amacı “iletişim” iletişim öyle bir kavram ki kendi içinde bir çok dağılımı mevcut sağlıklı iletişim, sağlıksız iletişim, doğru yapılan iletişim, yanlış yapılan iletişim. içinde bile olumsuzluk durumu barındırma

ihtimali olan iletişimin bir uygulama da kusursuz işlemesini beklemek mantıklı olur mu? Ne yazık sosyal medyada bu sağlıksız bir şekilde gerçekleştirilen iletişim biçimini görmemiz kaçınılmaz bir gerçek.

İnsanlarında Darvin’in teorisine göre evirilen canlılar olduğunu ve bazı hareketlerini bile bilinç dışı yaptığını düşünecek olursak illaki iletişim kusurları ortaya çıkar. Bunu sıfıra indirmek maalesef ki yaşadığımız dönem için imkansızdır.

Peki ne yapılabilir? Gelişmiş bir teknolojiyle şu an çok fazla temel düzeyde olan uygunsuz görüntüyü

bildirmekten çok uygulamanın kendi işleyiş sisteminde bu görüntünün silinmesi hatta belki

yüklenemiyor oluşudur çünkü uygulama bu görüntüyü şikayet üzerine belli bir zaman sonra silse bile bu görüntüden müzdarip olacak kesim olacaktır.

İnsanların farklı karakteri olduğu kadar farklı düşünce yapıları da vardır. Tabi bunun yanında herhangi bir şey yaparak veya yapmayarak değiştirilemeyecek şeyler bu değiştiremeyeceklere örnek olarak

zekayı söyleyebiliriz. Herkesten aynı zeka düzeyini beklemek bilime aykırı bir bakış açısı olur.

Paylaşımlarda sadece uygunsuz hareket, aşağılama dışında etik değerlere aykırı olup olmadığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Bir insan gönderiyi paylaştığında diğer insanlar tarafından nasıl karşılanır onuru ve iş yaşamı bundan nasıl etkilenir bunların önemli bir unsur olarak kabul edilmesi gerekir.

Bir insan Hindistan’da yaşıyorsa sadece kendi çevresiyle kalmayıp dünyanın diğer ucunda El

Salvador’da ki biriyle de konuşabilme imkanı olmalı konuşmak dışında imkanı olması da önemli bizim değiştiremeyeceğimiz temel şeyleri aile, doğum yeri gibi unsurları genişletip bir nevi insanı daha özgür kılar.

Ama bu sürekli fotoğraf atmak, ne kadar beğeni aldığını düşünmek değil sadece yer yüzünde

varlığının bir yansıması olarak hesabına koyacağın sen olduğunu belli eden bir fotoğraftan ibaret bu insanların sana ulaşmasını sağlayıp kendi dünyanı genişletmeye yardımcı olur. Beğenilme arzusunu sosyal medyada aramanın sadizm veya narsisim dışında altında yatan insan olmanın getirdiği şeyler olduğunu söyleyebiliriz. Daha fazla bilinç daha doğru şeyler daha az bilinç daha az doğru şeyler insan

kendini eğitirse zaten uygulamaların yararlı kısımlarını benimseyecektir. Bu nokta da psikolojik olarak değil gelişmişlik olarak bakılması gerekir.

Naciye Ertürk Kaleminden

Related posts

Leave a Comment